Warning: Illegal string offset 'randomOrder' in /home/razvang/public_html/modcomp/unitReserv/include/unitReservUnitsDb.php on line 238
Sighetu Marmatiei , Cazare Sighetu Marmatiei Maramures, Descriere Sighetu Marmatiei Maramures, Localizare Sighetu Marmatiei Maramures , Hotel...
Caută

Sighetu Marmatiei


Hoteluri Sighetu marmatiei

Hotel 3 stele Hotel Marmatia (Sighetu marmatiei )
Hotel 3 stele Hotel Nova (Sighetu marmatiei )

Pensiuni Sighetu marmatiei

Pensiunea 3 stele Pensiunea Casa Iurca (Sighetu marmatiei )

Vile Sighetu marmatiei

Vila 3 stele Vila Royal (Sighetu marmatiei )Vezi mai multe imagini din

Selectati una din imaginile de mai jos pentru a vedea versiunea marita.

Biserica din lemn Sighetul Marmatiei
Centrul orasului Sighetu Marmatiei
Parcul din centrul orasului Sighetu Marmatiei
Primaria din Sighetu Marmatiei
Parcul central din Sighetul Marmatiei
Strada Libertatii din Sighetul Marmatiei
Cladire Sighetul Marmatiei
Panorama Sighetul Marmatiei
Muntii Maramuresului
Muntii Maramuresului
Muntii Oas din Sighetul Marmatiei
Constructie Veche Sighetu Marmatiei
Cimitir Sighetu Marmatiei

Localizare

Municipiul Sighetul Marmatiei (47°55'43 N, 23°53'33 E) este situat in nordul Romaniei, in judetul Maramures, la frontiera cu Republica Ucraina. Situat la o altitudine de 274 m, inconjurat de raurile Tisa (care reprezinta si linia de delimitare a teritoriului national), Iza si Ronisoara, orasul se prezinta sub forma unei insule. Ca pozitie este asezat ex-centric fata de teritoriului sau de influenta (Maramuresul istoric), insa la convergenta celor mai importante cai de acces de-a lungul vailor principale (Valea Izei, Valea Marei, Valea Cosaului, Valea Tisei si Valea Viseului), ceea ce confera orasului un esential rol administrativ, economic si socio-cultural. 
 

 
Accesul auto inspre oras se face dificil, fiind necesara trecerea Muntilor Gutai, Tibles, Rodnei, sau a Muntilor Maramuresului.

 

Descriere

Numele orasului a cunoscut modificari minore in timp, dintre care amintim: Zygeth, Sihet, Sziget, Maramorosszighet, Sighet, Marmatia, Sighetul Marmatiei.

Sighetul apare consemnat pt prima oara in documente in anul 1326, insa in zona s-au gasit vestigii arheologice ale altor asezari umane mult anterioare atestarii; 1352 - privilegiile orasenesti acordate de catre Carol Robert, in 1329, celor patru asezari de "oaspeti regali" din Maramures (Visc, Hust, Teceu si Camplung) se extind si asupra Sighetului prin diploma data de Ludovic I regele Ungariei; 1472 - Matei Corvin intareste privilegiile orasului; 1551 - Sighetul are dreptul de a tine targuri; 1611 - imparatul Leopold acorda dreptul de stema a orasului (capul de bour-zimbru); 1717 - tatarii jefuiesc bogatiile sighetenilor ascunse in biserica reformata (la Borsa vor fi nimiciti); 1816 - pe toate edificiile publice s-au afisat insemnele imperiale: vulturul cu doua capete; limba oficiala - germana; limba de cancelarie si in congregatia comitatensa – latina; 1940 - Dictatul de la Viena - Maramuresul incorporat Ungariei hortiste; 1945 - Maramuresul este incorporat Ucrainei subcarpatice prin diversiunea organizata de Odoviciuc; 1948 - se desfiinteaza judetul Maramures cu resedinta la Sighet, orasul fiind incorporat regiunii Baia Mare; 1950 - la inchisoarea din Sighet sunt intemnitati tinerii opozanti liceeni, ministri, sefi de guvern, liderii partidelor istorice, generali, academicieni si oameni de cultura, episcopii bisericii greco-catolice, opozanti ai instalarii comunismului in Romania.
 
Populatie
 
In urma recensamantului din anul 2002, populatia orasului numara 41.246 de persoane, dintre care 48,21% barbati si 54,79% femei. In functie de etnie, sighetenii se prezinta astfel: 79.54% romani, 15.8% maghiari, 3.01% ucrainieni, 1.1% rromi si 0.55% alte etnii, iar in functie de religia declarata: 69.04% ortodocsi, 20% catolici (fiind inclusi si greco-catolicii), 3.9% protestanti si 7.6% alte religii. 
 

Atractii turistice, istorice, monumente, muzee

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este cel mai important obiectiv turistic al orasului (aflat in apropierea primariei municipiului). Fosta inchisoare, transformata intr-un memorial al durerii, ajunge, in anul 1995, sub egida Consiliului Europei. Primele sali ale muzeului au fost inaugurate in 1997, an in care Memorialul a fost declarat "ansamblu de interes national", totodata fiind recunoscut ca cel mai important proiect dedicat de societatea civila reconstituirii si analizei trecutului comunist, unic in tarile est-europene.

 

Un alt obiectiv important situat in partea sud-estica a orasului este “Muzeul Satului Maramuresean” (in aer liber). Muzeul este constituit ca o rezervatie de monumente de arhitectura taraneasca, urmarindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case si gospodarii grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric.

 

Tot din acelasi domeniu, amintim ”Muzeul Etnografic al Maramuresului”, situat in centrul orasului, in cladirea care azi gazduieste cinematograful. In muzeu se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului in ocupatiile de baza din zona Maramuresului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticla si lemn, piese din portul popular, masti si costumatii, purtate cu ocazia datinilor din preajma sarbatorilor de iarna etc.

 

Unul dintre cele mai importante evenimente din Sighet, il constituie Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna "MARMATIA ", care are loc in fiecare an, la data de 27 decembrie, pe strazile orasului. Momentul principal al evenimentului este defilarea grupurilor si ansamblurilor imbracate in porturi populare, specifice zonei din care au venit, a “dracilor” si a personajelor mascate, a calaretilor si carutelor impodobite de sarbatoare.

 

Mai merita vazute: "Muzeul Culturii Evreiesti”, cu o expozitie dedicata sigheteanului, laureat al premiului Nobel pentru pace, Elli Wiesel; Casa-Muzeu “Dr. Ioan Mihaliy de Apsa”; celelalte sectii ale Muzeului Maramuresului; bisericile si cladirile din centrul orasului datand, in majoritate, din sec. al XIX-lea.

 

Alte informatii, link-uri utile


Unitati de cazare in Sighetu Marmatiei

Informatii din Sighetu Marmatiei


Meteo Romania

Curs valutar 

  • USD - 3.78 RON USD - 3.78
  • EUR - 4.67 RON EUR - 4.67

 

Developed by Hagau Ioan