Warning: Illegal string offset 'randomOrder' in /home/razvang/public_html/modcomp/unitReserv/include/unitReservUnitsDb.php on line 238
Rasnov, Bran Moeciu, Cazare Rasnov,oferte cazare hoteluri apartamente pensiuni vile Rasnov,descriere obiective turistice agrement statiunea...
Caută

Bran Moeciu, RasnovVezi mai multe imagini din

Selectati una din imaginile de mai jos pentru a vedea versiunea marita.

Stalactite intr-o pstera din Rasnov
Castel Rasnov
Asezaminte muzeu din Rasnov
Castel Rasnov
Casa Rasnov
Drum prin statatiunea Rasnov
Lumina Rasnov
Drum prin statatiunea Rasnov
Castel Rasnov
Scari  din piatra Rasnov
Turn cu ceas din Rasnov
Cruce din Cetatea Rasnov
Drum munti catre Rasnov

Descriere

Face parte din regiunea istorica Tara Bârsei, aflându-se la cca. 676 m deasupra nivelului marii.


Istoric
Asezare rurala daco-romana.

Cetatea taraneasca


În partea superioara a Tarii Bârsei, la circa 15 km departare sud-vestica de orasul Brasov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecatoarea Bran – batrâna cetate a Brasovului de capitala de odinioara a Tarii Românesti, Câmpulung Muscel, se afla orasul Râsnov, mentionat deseori în documentele medievale ca orasel-târg. 
 

Atractii turistice, istorice, monumente, muzee

 Cetatea Râsnovului


Fiind o cetate taraneasca, ridicata în evul mediu de locuitorii Râsnovului cu scopul de a se adaposti si apara în vremurile invaziilor vrajmase, trecutul ei este strâns legat de întreaga dezvoltare istorica a populatiei respective.
Cercetarile arheologice vorbesc despre o intensa viata daco-romana pe aceste plaiuri ale Tarii Bârsei. Sapaturile arheologice arata ca în epoca dacica locuiau dacii cumidavensi, avand centrul principal asezarea Cumidava, asezata pe teritoriul agricol al orasului Râsnov la circa 500m est de râul Bârsa. Castrul roman descoperit aici[2] a fost construit la începutul stapânirii romane si a dainuit pâna dupa anul 250 d.C. cu scopul de a supraveghea si apara caile de patrundere peste munti în Tara Bârsei, atestata de o inscriptie de pe vremea împaratului Alexandru Sever (222-235 d.C.) gasita chiar în ruinele acestui castru.
Prin pozitia sa geografica, castrul roman de la Cumidava putea supraveghea mai multe cai de acces în Transilvania, atât Trecatoarea Bran cât si cea de pe Valea Râsnoavei dintre Râsnov si Predeal-Busteni.


În perioada feudalismului timpuriu (sec. X-XIV) pe cuprinsul Transilvaniei apar la începutul sec. al X-lea voievodatele conduse de Menumorut, Glad si Gelu, în afara de acestea existând si alte voievodate, puternice autonomii românesti, printre care si Tara Bârsei, mentionata în anul 1211 în privilegiul acordat cavalerilor teutoni, care colonizeaza Tara Bârsei, de regele Andrei al II-lea al Ungariei. La începutul sec. al XVI-lea, obstea româneasca de la Râsnov este pomenita într-un recensamânt oficial ca fiind condusa de un cneaz.
În timpul sederii cavalerilor teutoni în Tara Bârsei (1211-1225) au fost adusi în aceasta regiune primii colonisti sasi, dintre care o parte au fost asezati la Râsnov alaturi de populatia româneasca bastinasa, contribuind prin munca lor la dezvoltarea acestei vechi asezari.
Datorita relatiilor permanente cu Tara Româneasca, orasul Râsnov ajunge un important centru economic si cultural, în anul 1384 fiind ridicata biserica de piatra a obstei romanilor râsnoveni, unul din cele mai vechi monumente arhitectonice din Tara Bârsei.
Documentar, denumirea Râsnovului apare prima data în anul 1331 sub forma româno-slava de Rosnou, iar ulterior sub formele de Rosnow (1343), Rasnow (1337) apoi, Rosinov (1377), Rosarum (1388). Denumirea de Râsnov are la baza cuvântul „roz” care înseamna trandafir, atât în limba latina, cât si în limbile slava si germana în epoca medievala trandafirul fiind ales ca emblema a orasului.


În perioada feudalismului dezvoltat (sec. XIV-XVI) orasul Brasov ajunge cel mai important centru economic din Transilvania, iar alaturi de el Râsnovul devine al doilea târg din Tara Bârsei, fiind mentionat în documentele medievale ca „târg” având juzii si juratii sai.
Pe lânga viata agricola, se dezvolta meseriile care se organizeaza în bresle pe ramuri de productie. La Râsnov breasla strungarilor în lemn si a tesatorilor au desfasurat o bogata activitate, produsele lor, alaturi de produsele breslelor brasovene, au avut un bogat debuseu pe pietele târgurilor din Tara Româneasca. În majoritatea privilegiilor comerciale acordate de domnii Tarii Românesti brasovenilor la tratative iau parte si delegatii Râsnovului.
Importanta economica a Râsnovului va creste si mai mult dupa anul 1427, când regele Sigismund de Luxemburg vizitând orasul si cetatea, i-a acordat dreptul de a tine târg.
Românii râsnoveni posedau în Tara Româneasca diferite proprietati printre care „stapânirea asupra muntelui Baiul”, pe care îl obtinusera prin banul Udriste si Toma postelnicul, fapt confirmat si de Mihai Viteazul care numeste Râsnovul „orasul domniei mele”.
Dezvoltarea orasului Râsnov a avut mult de suferit din cauza pozitiei sale geografice. Drumul comercial care trecea prin trecatoarea Branului era si o importanta cale de invazie pentru ostirile dusmane, acestea patrunzând in Tara Bârsei, intâlneau ca prima asezare mai importanta orasul Râsnov pe care deseori îl pustiau.


Marea invazie a tatarilor din 1241, când Tara Bârsei a fost pustiita, precum si invaziile care au urmat, au determinat pe locuitorii Râsnovului sa se gândeasca la construirea unui sistem de aparare cât mai puternic.
Asa se explica necesitatea construirii cetatii taranesti a Râsnovului în care populatia a fost silita de nenumarate ori sa se refugieze istoria cetatii fiind în mare masura istoria însasi a orasului.
Cetatea Râsnov a fost construita prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare ajutati de cei din comunele învecinate, Cristian si Vulcan într-o perioada când principala ocupatie a acestora era agricultura, din care s-a si numit „cetate taraneasca”.


Prima mentiune documentara despre cetatea taraneasca a Râsnovului dateaza din anul 1335 când cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor în Tara Bârsei, a fost pustiit întregul tinut, în afara de cetatea de pe dealul Tâmpa de la Brasov si de cetatea Râsnovului, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvând viata locuitorilor refugiati între zidurile lor.
Începuturile zidirii cetatii au fost stabilite la sfârsitul sec. al XIII-lea de catre taranii râsnoveni, nu are un stil arhitectonic pretentios apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare. Ca material au fost întrebuintate piatra si caramida. Înaltimea zidurilor este de aproximativ 5m, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic, care nefiind dublat ca celelalte ziduri, în unele locuri are 1,5 m. Zidurile ca si turnurile erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.

 

Informatii din Rasnov


Meteo Romania

Curs valutar 

  • USD - 3.78 RON USD - 3.78
  • EUR - 4.67 RON EUR - 4.67

 

Developed by Hagau Ioan