Warning: Illegal string offset 'randomOrder' in /home/razvang/public_html/modcomp/unitReserv/include/unitReservUnitsDb.php on line 238
Moldovita, Bucovina , , Cazare la mare, Cazare Litoral 2015, oferte cazare hoteluri litoral, cazare la munte, cazare ieftina particulari, oferte cazare vile pensiuni hoteluri apartamente pe litoral 2015 la mare si la munte, turism vacanta sejur litoral, cazare ieftina la munte si la mare. - , Alege cele mai bune oferte turistice si rezerva acum., - Cazare Litoral 2015, cazare la mare,cazare Eforie nord,Hoteluri Eforie Nord, Vile Pensiuni Apartamente litoral, cazare ieftina la mare Eforie Nord Mamaia Neptun Eforie Sud Costinesti Jupiter Saturn 2 Mai Vama Veche
Caută

Bucovina , MoldovitaVezi mai multe imagini din

Selectati una din imaginile de mai jos pentru a vedea versiunea marita.

Panorama Moldovita
Panorama Moldovita
Manastire, Moldovita

Descriere

 Manastirea Moldovita. Se afla in comuna Vatra Moldovitei la 33 km de orasul Campulung Moldovenesc. Valorosul monument de arhitectura medievala, Manastirea Moldovita, a fost ctitorit la 1532 de domnitorul Petru Rares. Ansamblul architectural este inconjurat de ziduri inalte de aproximativ 6 m si groase de peste 1 m. De o remarcabila realizare, picture exterioara prezinta diferite scene, galbenul fiind culoarea distincta a cromaticii. Muzeul cuprinde diferite obiecte de arta feudala moldoveneasca. Tot aici este expus si “Marul de aur” trofeu acordat de Federatia Internationala a Scriitorilor si Ziaristilor de Turism zonei turistice a Bucovinei.


Anul constructiei: 1532
Construita de: Domnitorul Petru Rares
Locatia: Vatra Moldovitei, judetul Suceava
Sumar: Cea mai importanta caracteristica a Bisericii „Buna Vestire” este exonartexul cu cele trei bolti în fatada vestica. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine.

Alexandru cel Bun a construit prima manastire în Moldovita pe malurile râului cu acelasi nume, la începutul secolului al XV-lea. Locul ales era departe de sate, în mijlocul padurii. A donat pamânturi si sclavi tatarilor, iar prima comunitate din jur fusese creata. Prima atestare a manastirii este din anul 1402, iar cele ulterioare sunt marturii ale donatiilor facute. Totusi, nu exista nici o atestare care sa arate când sau cum a fost distrusa manastirea, dar este posibil ca un cutremur sa o fi nimicit la începutul celui de-al XVI-lea veac.
Doar ruine ale pietrelor de la baza ramân din prima biserica. Aceasta a fost zidita din mari blocuri de piatra, urmând un plan triconc, cu trei arcade. La început, prezenta doar altarul, naosul si un îngust pronaos. Când comunitatea monahala s-a marit, un al doilea pronaos, mult mai mare, a fost construit la capatul vestic al edificiului. Ca si în cazul altor manastiri construite în timpul primului veac al existentei Moldovei, cum ar fi Probota si Humor, Moldovita a fost fondata din nou de Petru Rares. Noua biserica a fost ridicata în 1532, într-un alt loc, la câteva sute de metri mai sus de râu.
Moldovita
Privire de ansamblu asupra Manastirii Moldovita.

Asa cum o confirma si inscriptia comemorativa aflata pe fatada sudica a bisericii, în partea stânga a intrarii, Petru Rares este cel care a fondat Biserica „Buna Vestire”. Biserica este construita pe un obisnuit plan triconc cu trei bolti, plan folosit la toate constructiile monahale. Planul este dezvoltat longitudinal si prezinta, în afara altarului, naosului si pronaosului, camera mormintelor si un exonartex. Un gratios turn octagonal cu patru ferestre acopera naosul si o mica vistierie a fost construita deasupra camerei mormintelor. Trasatura distinctiva este exonartexul cu largi deschideri, construit dupa modelul Bisericii din Humor. Fatadele mari sunt netede, cu exceptia unui sir de mici firide, care înconjoara întreaga biserica. Cele trei bolti sunt decorate cu nise înalte, care aproape ajung pâna la streasina. Cele patru ferestre mari din pronaos au facut boltile gotice si motivele decorative mai ascutite în partea superioara. Celelalte cinci ferestre sunt mult mai mici, cu arcuri mai putin ascutite si un cadru patrat cu mire în cruce.
Moldovita
Calugarita batand toaca în curtea Manastirii Moldovita.

Biserica a fost pictata în 1537, atât în interior, cât si în exterior. Diferentele de stil semnificative între scene variate indica faptul ca trebuie sa fi muncit mai multi pictori la Moldovita. În 1607 Episcopul de Radauti Efrem a decis construirea solida a incintei cu trei turnuri. Cel de la intrare si cel din coltul sud-estic sunt patrate, dar cel din coltul nord-estic este rotund. O poarta arcuita conduce catre turnul de la poarta si mai apoi catre asezamântul monahal. Bolta portii este decorata cu rozete sculptate în piatra. În partea nord-vestica a bisericii se afla o cladire de doua etaje, fosta clisiarnita sau vistierie. Actualmente cladirea este muzeul manastirii. Colectia include broderii, carti liturgice, descoperiri arheologice si scaunul lui Petru Rares. Pictura exterioara a Bisericii „Buna Vestire” s-a pastrat cel mai bine, dintre toate bisericile bucovinene. Mai ales în fatadele sudica si estica exista picturi care nu au fost sterse de trecerea timpului si care sunt capabile sa arate cât de luminoase erau fatadele decorate în timpul domniei lui Petru Rares.
Chiar sub stresini, sunt 105 nise, fiecare cu un înger pictat. Pe pilonul vestic, în partea stânga a intrarii si pe înalta deschizatura a fatadei sudice, sunt trei Sfinti militari pe cai care stau în picioarele dinapoi si cu o sabie sau o sulita în mâini. Cel mai sus se afla Sf. Gheorghe, apoi Sf. Dumitru si Sf. Mercurius.

Moldovita fatada sudica

Ca de obicei, pe fatada sudica, se afla cântecul religios Acatistul. Cele 24 de strofe ale imnului acopera patru catastifuri. Primele sunt cele 12 strofe istorice care relateaza nasterea lui Hristos: Buna Vestire, Zamislirea, Fecioara Maria o cunoaste pe Sfânta Elizabeta, Îndoiala lui Iosif, Nasterea lui Iisus, Calea celor trei magi la Bethleem, Adorarea Magilor, Întoarcerea Magilor, Fuga în Egipt si Aducerea lui Iisus la templu.

Manastirea Moldovita este la 27 km la nord de Campulung Moldovenesc, unde puteti gasi cazare si informatii despre calatorie. Campulung Moldovenesc se afla la 72 km de Suceava, pe E58. Se poate ajunge în Suceava pe drumurile europene E85, E58, cu trenul Bucuresti-Cernauti-Liov sau cu avionul. Orasul are un aeroport cu zboruri spre Bucuresti si spre alte locuri din afara tarii.

Alte informatii, link-uri utile


Informatii din Moldovita


Meteo Romania

Curs valutar 

  • USD - 3.78 RON USD - 3.78
  • EUR - 4.67 RON EUR - 4.67

 

Developed by Hagau Ioan